Coca de Sant Joan

coca sant joan

Ingredients:

Crema pastissera

  • Un ou
  • 250 ml de llet sencera ATO
  • 80 g de sucre
  • 20 g de midó de blat de moro
  • 1/2 cullerada d’extracte de vainilla

Massa de coca de Sant Joan

  • 500 g de farina de força
  • 120 ml de llet sencera ATO
  • 10 g de llevat de fleca liofilitzada (o 30 g de llevat fresc)
  • 10 g de sal
  • 80 g de sucre
  • Tres ous
  • 85 g de mantega tradicional ATO

Acabat

  • 50 g de pinyons
  • Fruita gebrada

Elaboració: 

Crema pastissera

1. En un cassó posem la llet ATO amb la vainilla. Ho portem a ebullició, retirem i reservem.

2. En un bol barregem el sucre, l’ou i el midó de blat de moro. Amb unes varetes barregem tot fins que quedi perfectament lligat.

3. A la mescla anterior tirem a poc a poc la llet ATO sense deixar de remoure.

4. Una cop tot unit, ho posem a foc lent, removent constantment fins que espesseixi.

5. Retirem i deixem refredar cobrint amb film transparent la superfície.

Massa de la coca de Sant Joan

1. Per preparar la massa de la coca: posarem en un bol tots els ingredients, menys la mantega. Barregem la farina de força, sucre, ous, llet, sal i llevat de forn, i ho pastem a mà o amb robot durant un parell de minuts. Ara, toca deixar-ho reposar 10 minuts.

2. El següent pas és anar afegint la mantega poc a poc, mentre pastem fins que s’absorbeixi del tot amb la massa. Haurem de continuar pastant fins a obtenir una massa perfectament fina i elàstica. Quan ho tinguem, fem una bola amb ella, la guardem en un recipient, la tapem i la deixem reposar fins que augmenti el seu volum.

3. Deixem els pinyons en remull en aigua freda. Els deixarem en remull fins que acabéssim de treballar la massa i fermentar-la. D’aquesta forma aconseguirem que s’hidratin els pinyons i no es cremin amb la cocció de la coca.

4. Quan tinguem la massa fermentada, la treballem i l’aixafem amb les mans. Haurem de deixar-la reposar 10 minuts més per a poder-la estirar-la bé.

5. Comencem a estirar-la amb la mà. Si veiem que ens costa estirar-la, l’haurem de deixar-la relaxar-se de tant en tant.
Seguirem estirant la massa fins que tingui un gruix d’1 cm aproximadament i la posem a sobre d’una safata de forn amb paper d’enfornar.

6. Fem uns talls en la superfície de la massa amb un ganivet, en forma d’enreixat. Sobre aquests talls anem aplicant la crema pastissera. Afegim els pinyons per la superfície. Tapem i deixem que augmenti el volum.

7. Quan estigui fermentada, estarà llesta per posar-la al motlle i enfornar-la. Ho farem a un nivell baix de temperatura i amb el forn prèviament escalfat a 190 °C i la deixem 30-35 minuts o fins que estigui ben daurada.

I tot llest per gaudir d’aquesta recepta tan especial!

BON PROFIT!